© Rootsville.eu

Dwayne Clemons (DK)
tiltle: Center Of Gravity (Live at Smalls)
music: Jazz
release date: october 18, 2024
label: Cellar Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Dwayne Clemons

© Rootsville 2024


In 2015 bracht Clemons Live at Smalls uit, een selectie van standards van Thelonious Monk, Bud Powell, Gigi Gryce en anderen, met alt- en baritonsaxofonist Josh Benko, pianist Sacha Perry, bassisten Murray Wall en Jon Roche en drummer Jimmy Wormworth. Ongeveer tien jaar later maakt Clemons zijn triomfantelijke terugkeer naar dat kelderpodium — dit keer onder de Cellar-vlag en met een andere geweldige band: altsaxofonist Amanda Sedgwick, tenorist Aaron Johnson, pianist JinJoo Yoo, bassist Paul Gill en drummer Taro Okamoto.

Clemons is al meer dan drie decennia verbonden met het Smalls-Mezzrow-milieu; hij kwam voor het eerst in contact met de toekomstige Smalls-eigenaar Spike Willner eind jaren 80. De jaren 90 waren zwaar voor Clemons, aangezien hij vijf jaar in het gevangenissysteem van de staat Texas zat vanwege een veroordeling voor drugsbezit. In 1994 ontving hij echter brieven van Willner en trompettist James Zollar, waarin hij werd aangemoedigd om naar New York te komen spelen.

Center of Gravity begint met een nummer van een van de zwaartepunten van de jazz: “Burgundy”, van de grondlegger en pianist Barry Harris. “Het is een nummer dat ik altijd moeilijk heb gevonden om te spelen, vooral de intro en outro,” geeft Clemons toe. “Ik wilde het gewoon goed spelen voor Barry.” Als dat nummer Clemons ooit in de war bracht, dan is dat hier niet te horen: Clemons kanaliseert “Burgundy” met gratie en verdiende autoriteit. “Het is niet gebaseerd op [de standaard] ‘Out of Nowhere’, maar het doet me er wel een beetje aan denken,” zegt Clemons. “Het is een prachtig nummer.”

Hierna volgt de swingende, driekwartmaat titeltrack, “Center of Gravity” — een nummer van altist Sedgwick. “Ik hou van de manier waarop ze schrijft; ze heeft haar eigen manier van schrijven,” zegt Clemons. “Het heeft echte, eerlijke, muzikale inhoud om te swingen; ik vind het arrangement en de melodie geweldig. Het is een leuk nummer om te spelen en ik kijk ernaar uit om het vaker te spelen.
De titel van "Hey George" is een woordspeling op "Sweet Georgia Brown" en het nummer is gebaseerd op die standaard. "Het is gewoon een nummer dat we al jaren spelen", legt hij uit, en hij merkt op dat hij het zowel in de Verenigde Staten als in Kopenhagen heeft gespeeld. "Het is een van die melodieën die je energie geven."

De bewerking van "Honeysuckle Rose" door Clemons is als volgt: "Dit is een versie van Cootie Williams uit 1943 — toen hij Bud Powell, die pas 18 of 19 jaar oud was, op de piano had", legt hij uit. "Ik weet niet zeker wie dit arrangement heeft gemaakt, maar de melodie is een beetje verfraaid."
Hij noemt Monks "Hornin' In" "nog een oude favoriet die ik vroeger met mijn kwintet speelde... Ik heb altijd van Monk gehouden en ik dacht dat het gewoon een goed idee was om het naar beneden te halen. Ik wilde weer profiteren van die tweedelige frontlinie, met de tenor tegen de trompet en alt.” Archief “I Cover the Waterfront” onder “oude favorieten”: “Het is een van die nummers waar ik altijd zin in heb, man.”

Sedgwick krijgt nog een spotlight met haar originele “Shadow and Act.” “Ze schreef dat opgedragen aan Ralph Ellison,” verduidelijkt Clemons. “Hij schreef het boek Invisible Man [uit 1952, niet de H.G. Wells-klassieker]; hij schreef een verzameling essays, en “Shadow and Act” was er een van. Dus droeg ze dit nummer aan hem op.” De standaard “Smoke Rings” is “een nummer dat ik onlangs heb gespeeld; het is vrij zeldzaam om een ​​nummer als dit te horen, met deze prachtige harmonische structuur en melodie. Hetzelfde geldt voor “Sweet Emmalina, My Gal”: “Het is iets dat ik mezelf onlangs heb laten omarmen als een voertuig, en onderdeel van het repertoire.” Het album eindigt met “When I Grow Too Old to Dream”, gebaseerd op Arnett Cobb’s arrangement voor tenorsaxofoon.



tracks:

  1. Burgundy (Barry Harris)
  2. Center Of Gravity (Amanda Sedgwick)
  3. Hey George (J.J Johnson(?))
  4. Honeysuckle Rose (Thomas "Fats" Waller)
  5. Hornin' In (Thelonious Monk)
  6. I Cover The Waterfront (John W. Green)
  7. Shadow And Act (Amanda Sedgwick)
  8. Smoke Rings (Gene Gifford)
  9. Sweet Emmalina, My Gal (Creamer & Layton)
  10. When I Grow Too Old To Dream (Hammerstein & Romberg)